top of page

Verzorging

Voordat je kippen aanschaft, is het van groot belang om te zorgen voor een geschikte huisvesting. Onze gevleugelde vrienden verdienen zorg en aandacht; ze kunnen niet aan hun lot worden overgelaten.

Neem de tijd om dit grondig te overwegen voordat je besluit om dieren in je leven te verwelkomen.  Een goede huisvesting biedt niet alleen bescherming en comfort, maar ook een veilige omgeving waarin kippen kunnen gedijen.

Het kippenhok

Een goed onderhouden kippenhok is essentieel voor het welzijn van je kippen. Hier zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

  • Zorg ervoor dat het kippenhok droog en goed geventileerd is. Een volledig afgesloten hok kan in de zomer te warm en in de winter te vochtig worden, wat kan leiden tot problemen zoals luizen en mijten. Het is belangrijk dat er voldoende luchtcirculatie is om een gezonde omgeving te behouden.

  • Controleer regelmatig het kippenhok en de kippen zelf. Door regelmatig te inspecteren kun je eventuele gezondheidsproblemen of andere problemen snel opmerken en aanpakken.

  • Voorzie het kippenhok van geschikte bodembedekking, zoals stro of zaagsel. Dit biedt comfort aan de kippen en helpt bij het absorberen van vocht en het beheersen van geuren. Zorg ervoor dat het legnest ook voorzien is van bodembedekking.

  • Plaats de zitstok niet boven het legnest. Dit voorkomt dat kippen hun behoefte doen op de eieren. Houd de zitstok en het legnest schoon om de hygiëne te waarborgen.

  • Zorg ervoor dat het kippenhok 's nachts veilig kan worden afgesloten om roofdieren buiten te houden. Dit zorgt voor extra bescherming en veiligheid voor je kippen.

Door te zorgen voor een droog, schoon, goed geventileerd en veilig kippenhok, creëer je een gezonde en comfortabele leefomgeving voor je kippen. Dit draagt bij aan hun welzijn en gezondheid, en zorgt voor een plezierige ervaring voor zowel jou als je gevleugelde vrienden.

zilver zwart gezoomd haan.jpg
tollbunt koppel.jpg

Kippenren

Baardkuiven gedijen goed in een open ren waar ze toegang hebben tot groen en dierlijk voedsel als aanvulling op hun dieet. Zelfs in de winter kunnen ze buiten prima overleven, omdat ze geen kam en kinlellen hebben die bevriezingsverschijnselen kunnen veroorzaken.

Bij het houden van baardkuiven is het belangrijk om rekening te houden met een oppervlakte van minimaal 3 m2 per kip. Dit biedt voldoende ruimte voor hun comfort en welzijn.

Verder is het aan te raden om een bak met droog zand beschikbaar te stellen, zodat de kippen regelmatig een stofbad kunnen nemen. Dit is essentieel voor het onderhouden van hun huid en veren en draagt bij aan hun algehele gezondheid.

Door te zorgen voor een ruime en natuurlijke omgeving, inclusief voldoende voedselkeuze en de mogelijkheid voor een stofbad, kun je ervoor zorgen dat je baardkuiven gezond en gelukkig zijn.

Voeding en water

Er zijn verschillende soorten voeding beschikbaar voor kippen. Korrels zijn het gemakkelijkst te geven en vormen een complete voeding. Daarnaast kun je aanvullend wat granen en groenvoer geven. Het voedingspatroon van een volwassen kip verschilt van dat van een jong kuiken. Een volwassen kip heeft minder eiwitten nodig, terwijl het beste voer voor een jong kuiken speciaal kuikenvoer is totdat het zijn eerste ei legt. Het verstrekken van grit (kleine steentjes) is ook belangrijk, omdat dit helpt bij het malen van het voedsel in de krop van de kip.

Voor baardkuiven is het belangrijk om ze te voorzien van een drinkbak waarin ze niet gemakkelijk kunnen knoeien en waar hun kuiven niet in kunnen vast komen te zitten. Als dit wel gebeurt en ze daarna met hun kuif in de voerbak terechtkomen, kan er een vieze, klonterige massa ontstaan. Dit is ongemakkelijk voor de kip en ziet er niet mooi uit.

Zorg er daarom voor dat de drinkbak geschikt is voor baardkuiven, zodat ze comfortabel kunnen drinken zonder ongemak en ongewenste klonten in hun veren. Dit draagt bij aan het welzijn en de esthetiek van de kippen.

Image by Shalitha Dissanayaka
bottom of page