top of page

Voeding

Meer uitleg over de voeding en soorten

zilver zwart gezoomd hen.jpg

Voedingspatroon

Er zijn verschillende voedingsopties beschikbaar voor kippen, waarbij korrels de meest handige en complete voeding vormen. Daarnaast kun je aanvullend wat granen en groenvoer geven.

 

Het voedingspatroon van volwassen kippen verschilt van dat van jonge kuikens. Volwassen kippen hebben minder eiwitten nodig, terwijl speciaal kuikenvoer tot het eerste ei het beste is voor jonge kuikens. Het verstrekken van grit, kleine steentjes, is ook belangrijk omdat dit helpt bij het vermalen van voedsel in de krop van de kip.

Voor baardkuiven is het essentieel om hen te voorzien van een drinkbak waarin ze niet gemakkelijk kunnen knoeien en waar hun kuiven niet in vast kunnen komen te zitten. Als dit wel gebeurt en ze vervolgens met hun kuif in de voerbak terechtkomen, kan er een onaangename, klonterige massa ontstaan. Dit is niet alleen oncomfortabel voor de kip, maar ziet er ook niet mooi uit.

Zorg er daarom voor dat de drinkbak speciaal geschikt is voor baardkuiven, zodat ze comfortabel kunnen drinken zonder ongemak en zonder dat er ongewenste klonten ontstaan in hun veren. Dit draagt bij aan het welzijn en de esthetiek van de kippen.

Soorten voeding

Er zijn verschillende soorten voeding beschikbaar voor kippen, namelijk korrel, meel en mix.

​

  • Kippenkorrels vormen een volledige voeding die alle essentiële voedingsstoffen bevat die kippen nodig hebben. Kippen hebben de neiging om veel te morsen tijdens het eten. Het voordeel van korrels is dat kippen de korrels nog steeds kunnen opeten als ze per ongeluk uit de voerbak vallen. Dit minimaliseert voedselverspilling.

  • Kippenmeel daarentegen blijft op de grond liggen als het wordt gemorst. Het is belangrijk op te merken dat meel kippen langer bezig kan houden, maar het is niet ideaal voor kippen met een baard of kuif, omdat het in hun veren kan blijven hangen en andere kippen ernaar kunnen pikken.

  • Hoewel kippen graag graan eten, is het belangrijk om te weten dat een overmatige consumptie van gemengd graan kan leiden tot gewichtstoename. Daarom is het raadzaam om graan alleen als aanvullende voeding te geven aan kippen.

 

Door te kiezen voor het juiste type voeding, zoals korrels of speciale mengsels, zorg je ervoor dat je kippen alle benodigde voedingsstoffen krijgen, voorkom je voedselverspilling en verminder je eventuele problemen die kunnen ontstaan door het morsen van voer.

​

Kippengrit en kiezel

Maagsteentjes zijn belangrijk voor de spiermaag, waarin de kip het voedsel fijnmaalt zodat het beter te verteren is. Geef de kippen daarom in een apart bakje kippengrit en maagkiezel. Strooi het niet op de grond, dan wordt het vies. Kippengrit bevat mineralen en kalk. 

​

Groenvoer is een belangrijke aanvulling op het dieet van kippen voor de nodige afwisseling en voedingsstoffen.

Om de kippen af en toe iets anders te geven, kun je groenvoer aanbieden. Dit kan onder andere bestaan uit groenafval uit de keuken, zoals sla, komkommer, broccoli en wortel. Kippen zijn ook dol op bessen, appels, peren en bananen, evenals op kruiden zoals brandnetel, paardenbloem en vogelmuur. Het is echter belangrijk om geen gekookt keukenafval te geven waar zout of kruiden in zitten, omdat dit schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de kippen.

Door af en toe groenvoer aan te bieden, geef je de kippen niet alleen een smakelijke traktatie, maar voorzie je ze ook van extra voedingsstoffen. Het is een leuke manier om variatie toe te voegen aan hun dieet en ze te verwennen met gezonde en natuurlijke voedingsopties

Wat mogen kippen niet eten: 

​

  • aardappelschillen

  • citrusvruchten

  • gebakken vlees of vis

  • uienschillen

  • bananenschillen

  • avocado

  • rabarber

masch.png
meel tot 6 weken
kruimel tot 18 weken of het eerste ei
crumbel.png
mash 18 weken.png
meel tot 18 weken of het eerste ei
gemengd graan vanaf het eerste ei
mix vanaf 18 weken.png
korrel vanaf 18 weken.png
legkorrel vanaf het eerste ei
grit.png
grit of kiezel
easter-g6ab059440_1280.jpg

Vanaf het eerste ei

Vanaf het moment dat je kip haar eerste ei legt, wat meestal rond de leeftijd van ongeveer 20 weken gebeurt, is het raadzaam om legkorrel te geven.

Legkorrel bevat alle essentiële voedingsstoffen die een kip nodig heeft, waaronder aminozuren, eiwitten, vitaminen, fosfor en calcium (afkomstig van oesterschelpen).

 

Calcium is met name belangrijk omdat het bijdraagt aan de vorming van een sterke eierschaal en een gezond skelet.

​

Als extra ondersteuning kun je wat appelazijn toevoegen aan het drinkwater van de kip. Appelazijn levert extra aminozuren en bevordert de vitaliteit en het immuunsysteem van je kip. Dit kan bijdragen aan het algehele welzijn en de gezondheid van je kippen.

​

Door het verstrekken van legkorrel en het toevoegen van appelazijn aan het drinkwater, voorzie je je kippen van een uitgebalanceerde voeding die essentieel is voor hun groei, gezondheid en de productie van kwalitatief hoogwaardige eieren.

​

​

bottom of page